W kotle historii: Za króla Sasa
W skrócie
Prowadzący przyrządzi flaki według wskazówek znajdujących się w książce 'Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III'. Widzowie zobaczą też, jak robi się kiełbasę łyżką jedzoną.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Prowadzący przyrządzi flaki według wskazówek księdza Jędrzeja Kitowicza znajdujących się w książce "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Widzowie zobaczą też, jak robi się kiełbasę łyżką jedzoną.