W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Oglądaj w telewizji
Śr 25.12 7:10
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Prowadzący przedstawi przepisy na bigos mięsny dla panów oraz pieczoną łopatkę wieprzową.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
Pon, 23.12 8:55
W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie
Pt, 27.12 9:00
W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?
Pon, 30.12 16:00
W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości!
Wt, 31.12 7:40
W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII
Śr, 01.01 12:45
W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle
Czw, 02.01 8:45
W kotle historii: Izabela Czartoryska. Maskarady i pamiątki
Pt, 03.01 8:50