W kotle historii: Odsiecz Wiedeńska. Historia i kulinaria
magazyn kulinarny Polska 2020-2024

Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Prowadzący zaprezentuje widzom dwa przepisy. Pierwszy z nich będzie na potrawkę, a drugi na karpia z grzankami i masłem.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball
Pt, 22.08 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira
Pon, 25.08 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości!
Wt, 26.08 8:45
W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka
Śr, 27.08 8:15
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka!
Czw, 28.08 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab
Pt, 29.08 8:35
i 1 późniejsza emisja