Kuchenne rewolucje: Katowice - Meltini (4/12)
W skrócie
Arek i Igor, który przeprowadził się do Polski z Ukrainy dziesięć lat temu, prowadzą restaurację. W ich menu królują pizza, pasta i pierogi, ale lokal nie ma zbyt wielu gości.
Oglądaj w telewizji
Opis
Nieustraszona restauratorka, Magda Gessler, powraca. Przemierzy ona Polskę wzdłuż i wszerz, ratując upadające lokale. Jej wprawne oko i profesjonalne podniebienie będą rozwiązywać tajemnice niepowodzeń restauratorów. Na kulinarnej mapie w tym sezonie znajdą się między innymi Podkowa Leśna, Rawicz, Włocławek, a także Toruń, Łódź, Kraków i Zielona Góra.
W Katowicach, w dzielnicy Stara Ligota, znajduje się restauracja Meltini prowadzona przez Arka i Igora, który przeprowadził się do Polski z Ukrainy dziesięć lat temu. Mimo spełnienia marzeń o prowadzeniu własnego lokalu, trudna rzeczywistość lokalnej gastronomii sprawia, że biznes nie rozwija się tak, jakby chcieli właściciele. Menu składa się głównie z pizzy, past i pierogów, które się nie sprzedają, a sama restauracja ma niewielu gości. Pustka w lokalu frustruje Arka i Igora, którzy nie przewidzieli takiego obrotu spraw. Ukrainiec chce wprowadzić zmiany w menu, ale Arek obawia się ryzyka i dodatkowych kosztów. Sytuacja nie poprawia się, a biznes nie przynosi oczekiwanych zysków, co wpływa negatywnie na relacje między wspólnikami. Magda Gessler spróbuje jednak zainspirować polsko-ukraiński duet do zmian i zachęcić go do walki o sukces.