W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem

W skrócie
O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria ciągnąca na Warszawę w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki.