W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria ciągnąca na Warszawę w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
Nd, 19.05 7:20
W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów"
Śr, 22.05 18:00
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka
So, 25.05 7:25
i 2 późniejsze emisje
W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?
Wt, 28.05 18:45
i 2 późniejsze emisje