W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje
W skrócie
Przepisy na paryskie smaki Juliusza Słowackiego, które zaprezentuje Łukasz Modelski - redaktor, historyk sztuki, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy na paryskie smaki Juliusza Słowackiego, które zaprezentuje Łukasz Modelski - redaktor, historyk sztuki, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom z cykli TVP Hisotria "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich czy "Kuchnia dwudziestolecia".