W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera
magazyn kulinarny Polska 2020-2023

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka
Pt, 27.06 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu
Pon, 30.06 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira
Wt, 01.07 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości!
Śr, 02.07 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka
Czw, 03.07 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka!
Pt, 04.07 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab
Pon, 07.07 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej
Wt, 08.07 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie
Śr, 09.07 8:30
i 1 późniejsza emisja