Kuchenne rewolucje: Gdańsk, Bar Kartuska (6/17)
W skrócie
Ada prowadzi w Gdańsku Bar Kartuska, w którym podaje domowe jedzenie z bemarów. Otworzyła lokal w trudnym dla siebie czasie. Niestety, restauracja wciąż traci klientów, a właścicielka popada w długi.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler podróżuje po kulinarnej mapie Polski już od dziesięciu lat. Nowy sezon przyniesie niemal niemożliwe rozwiązania - wszystko, by pomóc upadającym restauracjom otworzyć się na nowe smaki. Ekspertka odwiedza m.in. Chorzów, Ustroń, Piłę, Szczecinek, Banino i Napachanie.
Ada od kilku lat prowadzi w Gdańsku Bar Kartuska, w którym podaje domowe jedzenie z bemarów. Otworzyła lokal w trudnym dla siebie czasie, dzięki funduszom unijnym. Porzucił ją mąż, zabierając też mieszkanie, przez co została eksmitowana razem z dziećmi - siedmioletnim Krzysiem i dziewięcioletnim Kacprem. Nagle stała się samotną matką dwóch synów. Ponadto straciła pracę w szkolnej stołówce. Niestety, restauracja Ady z roku na rok traci klientów, a właścicielka popada w coraz większe długi. Choć może liczyć na wsparcie dorosłych już synów i ich życiowych partnerek, to jednak wciąż zbyt mało. Wyczerpuje się jej wola walki, zaczyna rozważać zamknięcie biznesu. Sytuację próbuje ratować Magda Gessler.