MasterChef (4/14)

W skrócie
Rywalizacja przenosi się pod Wawel. Na placu zostaną otwarte trzy food trucki. Każdy reprezentuje inną kuchnię. Podzieleni na drużyny uczestnicy mają wydać dwieście porcji.
Oglądaj w telewizji


Opis
Dwunasty sezon "MasterChefa" przyniesie zaskakujące zmiany. Stały skład jury - Magdę Gessler, Annę Starmach oraz Michela Morana - zasili Tomasz Jakubiak. Eksperci ocenią czternastu nowych amatorów. Tylko jedna osoba otrzyma prestiżową statuetkę i sto tysięcy złotych, a także zyska możliwość wydania własnej książki kucharskiej. Po kilku tygodniach rywalizacji najlepsi z najlepszych polecą do Francji, gdzie zorganizują wykwintny bankiet dla rodziny Mikołaja Reya. Wszystko odbędzie się na zamku w Montresorze. Odcinków realizowanych poza Polką będzie aż pięć, a zagoszczą w nich: Jean Bruno Gosse, Joseph Viola, William Jacquiers, Christian Ernst, Alexandre Mazzia oraz Alexandra Bouvret.
Kucharzy czeka niezwykłe wyzwanie, podczas którego muszą wykazać się kreatywnością, umiejętnościami kulinarnymi, a także zdolnością zarządzania budżetem. Na czas tej konkurencji rywalizacja przenosi się do Krakowa, pod Wawel. Na placu zostaną otwarte trzy food trucki. Każdy reprezentuje inną kuchnię: polską z zapiekankami, amerykańską z burgerami i azjatycką z pad thaiem. Podzieleni na drużyny uczestnicy mają wydać równo sto porcji mięsnych oraz tyle samo wegetariańskich, by nakarmić łącznie setkę osób. Druga część odcinka to pojedynek na produkty z tajemniczych skrzynek - różne zwierzęce nogi, począwszy od najmniejszych, delikatnych żabich udek, po imponującą nogę wołową. Autor propozycji, która najmniej zachwyci jurorów, opuści kuchnię.