Makłowicz w podróży: Podróż 38. Niemcy - Bawaria - Oktoberfest

magazyn kulinarny Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert udaje się do Monachium na Oktoberfest. Słynne chmielowe dożynki odbywają się na przełomie września i października. Na menu Oktoberfestu składają się m.in. cynaderki, flaczki i płucka na kwaśno.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert udaje się do Monachium na Oktoberfest. Słynne chmielowe dożynki odbywają się na przełomie września i października i trwają prawie dwa tygodnie. Przy dźwiękach bawarskiej muzyki piwo leje się strumieniami. Na menu Oktoberfestu składają się nie tylko golonka i kiełbaski, ale także kurczak po wiedeńsku, cynaderki, flaczki i płucka na kwaśno oraz bawarska zupa piwna z grzankami. Po uczcie na błoniach Makłowicz udaje się do Weisses Bräuhaus, gdzie zamawia dania z podrobów: cynaderki, wątróbkę oraz voressen z flaczków, grasicy i płucek na kwaśno.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...