Kuchenne rewolucje: Chorzów - Bistro ĄĘ (9/14)
W skrócie
Magda Gessler rusza na ratunek Bistro ĄĘ.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler już po raz dwudziesty piąty pokazuje, czym jest prawdziwa zmiana. Jesienią niestrudzona specjalistka w dziedzinie gastronomii wyrusza na kolejne misje, które mają na celu pomoc upadającym lokalom. Jubileuszowi sezon zostanie zrealizowany między innymi w Barlinku, Chorzowie czy Puławach. Jednocześnie, po raz pierwszy w historii programu, ekspertka odwiedzi Kępno, Kamionki i Zakręt, gdzie czekają ja zmagania z kuchnią gruzińską.
Chorzów zamieszkuje sto tysięcy obywateli kojarzy się jednoznacznie z Górnym Śląskiem. Ważna jest tutaj tradycja, również kulinarna, która ma związek z górniczymi biesiadami. Na obrzeżach miasta, między wysokimi blokami, działa Bistro ĄĘ, prowadzone przez małżeństwo, Katarzynę i Tomka. Obojgu brakuje doświadczenia w gastronomii - ona dotąd była księgową, on zawodowym wojskowym. Przeznaczyli na nowy biznes sześćdziesiąt tysięcy złotych. Gościom codziennie oferuje się inne dania, ale do lokalu przychodzą pojedyncze osoby, więc zamiast zysków przynosi straty. Problemy finansowe łatają wojskową emeryturą Tomka. Szefowie są coraz bardziej załamani, na pomoc ruszają im dorosłe dzieci, Weronika i Mateusz. Niestety, zaangażowanie bliskich niewiele pomogło. Odwrócić losy Bistro ĄĘ może tylko Magda Gessler.