Kuchenne rewolucje: Inowrocław - Masters/Z gęsią po drodze (6/13)

program rozrywkowy Polska 2022  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Na ofertę pizzerii Masters negatywnie wpływa chorobliwa oszczędność szefa, który zastąpił oryginalne włoskie składniki tanimi produktami z hurtowni. Gości brakuje. Magda Gessler spróbuje to zmienić.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka, znów podejmuje próbę ocalenia lokali gastronomicznych, które straciły swój blask. Widzowie przekonają się, jakie miejscowości odwiedzi tym razem, kto weźmie sobie do serca rady ekspertki, a kto je odrzuci, ponieważ będzie wiedział lepiej. Pierwsi z wymienionych mogą liczyć na nowy, pełen sukcesów rozdział w życiu.

Nazywany stolicą Kujaw Zachodnich Inowrocław to miasto leżące na soli, która była wydobywana w tej okolicy. Dzisiaj funkcjonuje jako uzdrowisko, liczące sobie siedemdziesiąt tysięcy mieszkańców. W jednej z oddalonych od centrum dzielnic działa pizzera Masters, prowadzona przez Olka. Kształcił się na mechanika samochodowego, ale handlował rybami, burami, prowadził zbiórki odzieży używanej, zbierał też złom. Wreszcie, namówiony przez kolegę i pod wpływem impulsu, został restauratorem. Wynajął lokal pod działalność gastronomiczną, stawiając ją przed faktem dokonanym. Menu teoretycznie miało zawierać włoskie potrawy, ale pochodzący z tego kraju kucharz, Luka, nie może pracować na swoich rodzimych produktach, gdyż są za drogie. Jako zamienników używa najtańszych składników z hurtowni. W ofercie znalazły się też polskie potrawy. Niestety, chorobliwa oszczędność szefa i tu dała o sobie znać. Gości brakuje. Magda Gessler postara się zmienić jego podejście.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...