Jakubiak rozgryza Włochy: Szynka parmeńska (6)
magazyn kulinarny Polska 2022

Oglądaj w telewizji
Czw 16.10 11:45
Stopklatka
Pt 17.10 11:05
Stopklatka
Opis
Mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak odwiedza słoneczne Włochy, aby przyjrzeć się miejscowym specjałom i pokazać, jak powstają najważniejsze składniki tamtejszej kuchni. W Toskanii bierze udział w zbiorze oliwek, a w Umbrii wybiera się na poszukiwanie trufli. Nie zabraknie wizyty w Lombardii słynącej z wybornej szynki prosciutto crudo. Kucharz zagląda też do serowarni, by zobaczyć, jak powstaje parmezan. Sam oczywiście także gotuje smakowite i aromatyczne włoskie potrawy.
Filmowcy odwiedzają północnowłoską Parmę. W jej okolicach dominują żyzne gleby i łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki, produkowanej według dawnej receptury.
Twórcy
Zobacz także
Jakubiak rozgryza Włochy: Parmezan (1)
Czw, 09.10 11:45
i 1 późniejsza emisja
Jakubiak rozgryza Włochy: Oliwa (2)
Pt, 10.10 11:45
i 1 późniejsza emisja
Jakubiak rozgryza Włochy: Trufle (3)
Pon, 13.10 11:45
i 1 późniejsza emisja
Jakubiak rozgryza Włochy: Streetfood (4)
Wt, 14.10 11:45
i 1 późniejsza emisja
Jakubiak rozgryza Włochy: Frutti di mare (5)
Śr, 15.10 11:45
i 1 późniejsza emisja