Makłowicz w podróży: Kuba - Droga do Santiago

magazyn kulinarny Polska 2015  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz z Polski udaje się w pełną atrakcji i kulinarnych odkryć liczącą tysiąc km podróż z Hawany do Santiago de Cuba. Po drodze zwiedza m.in. słynącą z upraw trzciny cukrowej prowincję Matanzas.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz z Polski udaje się w pełną atrakcji i kulinarnych odkryć liczącą prawie tysiąc kilometrów podróż z Hawany do Santiago de Cuba. Po drodze zwiedza m.in. słynącą z upraw trzciny cukrowej prowincję Matanzas i zatrzymuje się na nocleg we wpisanym na listę UNESCO kolonialnym mieście Camagüey. Stamtąd udaje się do miasteczka Cascorro i bezimiennej wsi, gdzie w przygodnym domostwie gotuje kubańskie danie arroz congris, czyli ryż z czarną fasolą oraz podgląda ręczny wyrób kapeluszy z kory drzew. U celu podróży na przybysza z Polski czeka nagroda: La Ronera, czyli słynna fabryka rumu.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...