Rolnicy. Podlasie (25)

serial dokumentalny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Ojciec chrzestny Gienka, będący w przeszłości cieślą, wspomina pożar sprzed wojny, w którym to spłonęły prawie całe Plutycze. Tymczasem w Pokaniewie Tomek eksperymentuje z nową paszą.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

W kolejnym sezonie serialu dokumentaliści wracają na Podlasie, żeby zobaczyć, jak toczy się życie Emilki z Laszek, Tomka z Pokaniewa, Maćka z Kundzicz, Natalii i Michała z Haciek oraz Gienia i Andrzeja. Zaprezentują również nowych bohaterów serii. W ich życiu teraz wiele się dzieje. Szykują się poważne zmiany. W gospodarstwach rodzą się młode, które wymagają opieki, także weterynaryjnej. Gospodarze realizują różne pomysły, niekiedy brawurowe, czasem decydują się na ryzykowne inwestycje. Wiele planów może zostać zniweczonych przez niekorzystne warunki pogodowe.

W tym odcinku

Jastrząb i Gienek udają się wraz z Andrzejem i Jarkiem do ojca chrzestnego Gienka, aby uwędzić kiełbasę. Zostaje ustawiona prowizoryczna wędzarnia, kiełbasa jest wiązana w pętka, a następnie rolnicy rozpoczynają wędzenie. Ojciec chrzestny Gienka, będący w przeszłości cieślą, wspomina pożar sprzed wojny, w którym to spłonęły prawie całe Plutycze. Tymczasem w Pokaniewie Tomek eksperymentuje z nową wysokobiałkową paszą dla swojego stada. Jest pierwszym w Polsce hodowcą, który próbuje tego sposobu. Monika wykorzystuje kiełki używane do paszy do przygotowania sałatki, którą wszyscy chwalą. W Poświętnem żyją Łukasz i Kamil, bliźniacy prowadzący duże gospodarstwo przejęte od rodziców. Nowi bohaterowie dzielą się pracą przy nim.

Zobacz także

Ładuję...