Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy: Badeńska prowincja

magazyn kulinarny Polska 2011  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Krakowski smakosz odwiedza Markgräferland, czyli najcieplejszy region Niemiec, w którym uprawia się winorośl. Na zboczu gotuje kluski ziemniaczane z białymi szparagami.

Oglądaj w telewizji

Czw 19.12 16:45
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Nizina Górnoreńska w południowo-zachodnich Niemczech ciągnie się od Frankfurtu aż do Bazylei. Od wschodu zamyka ją łańcuch Szwarcwaldu, od zachodu zaś francuskie Wogezy za Renem. Historyczna kraina po tej stronie rzeki to Badenia. Należąca do niej Markgräferland to najcieplejszy region Niemiec, na którym od wieków uprawia się winorośl. W miasteczku Sulzburg-Laufen Robert odwiedza miejscową winiarnię. Następnie na zboczu pod stromym wzgórzem z ruinami zamku, gotuje Badische Schupfnudeln, czyli kluski ziemniaczane z białymi szparagami. W XVIII-wiecznej gospodzie w miasteczku Heitersheim przybysz z Polski degustuje zupę curry z mleczka kokosowego z pieczonym przegrzebkiem, wędzoną szynkę z Szwarcwaldu oraz grube naleśniki poszarpane na kawałki specjalną techniką na patelni. Po sutym posiłku Robert udaje się do domowej destylarni, w której właścicielka prezentuje mu cztery trunki własnego wyrobu. Na koniec odwiedza położony w miasteczku Rust największy niemiecki park rozrywki, gdzie znajduje się niezwykły lokal gastronomiczny w całości sterowany przez komputer.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...