Makłowicz w podróży: Podróż 23. Luksemburg - Belgia - Niemcy: Małe Wielkie Księstwo
W skrócie
Krakowski smakosz odwiedza tym razem m.in. Grevenmacher nad Mozelą. Na dziedzińcu przed pałacem Septfontaines przyrządza sandacza w rieslingu z groszkiem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Podróż po Wielkim Księstwie Luksemburg Robert Makłowicz rozpoczyna w słynącym z produkcji wyśmienitych win Grevenmacher nad rzeką Mozelą. Gość z Polski odwiedza piwnice pana Bernarda Mansarda, jednego z najpoważniejszych luksemburskich winiarzy, i zapoznaje się z procesem produkcji trunków. Następnie wybiera się na prowincję, do wioski Bech, Do tej maleńkiej osady w poszukiwaniu najlepszych knajpek i restauracyjek zjeżdżają smakosze z Niemiec, Belgii, nawet z Francji. W jednym z miejscowych lokali "Steinmetz" Robert zamawia danie rybne: filet z turbota pokryty chrupiącą skórką zapieczoną migdałami i figami, w sosie na bazie wina Gewürtztraminer. Kolejnym punktem wycieczki jest pałac Septfontaines, czyli Siedmiu Źródeł, który należał do zajmującej się handlem porcelaną rodziny von Boch. Na dziedzińcu przed pałacem kucharz z Polski przyrządza sandacza w rieslingu z groszkiem. Na zakończenie w Merzig na pograniczu luksembursko-niemieckim zwiedza fabrykę porcelany, a w niedalekim Mettlach muzeum wyrobów ceramicznych, w którym znajduje się m.in. zastawa dla Jana Pawła II.