Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - W stolicy

W skrócie
Robert Makłowicz odwiedza dawną muzułmańską dzielnicę, Starą Czarsziję w Skopje. Przyrządza jeden z przysmaków miejscowej kuchni - sziketo, czyli jagnięcinę z warzywami.
Oglądaj w telewizji


Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
W dzisiejszym odcinku kucharz z Krakowa odwiedza dawną muzułmańską dzielnicę handlową położoną we wschodniej części Skopje - zabytkową Starą Czarsziję. Obecnie znajduje się tu najwspanialszy turecki targ w Europie. Przy wejściu do dzielnicy stoi tradycyjna turecka łaźnia, która pełni dziś funkcję galerii sztuki. W Starej Czarsziji Robert Makłowicz zatrzymuje się w lokalu, w którym można zamówić prawdziwy turecki kebab. W Macedonii kebab nazywa się kebabcze, a miejsce, w którym go podają, to kebabczilnica. Ta, do której wstępuje gość z Polski, działa już od stu lat i jest najsłynniejsza w okolicy. Wśród kulinarnych atrakcji Starej Czarsziji znajdują się również cukiernie i winiarnie, w których Makłowicz zamawia miejscowy deser, baklawę, oraz kosztuje macedońskich win - stanusziny dark rose i vranec. Na koniec znany smakosz przyrządza jeden z przysmaków miejscowej kuchni, sziketo, czyli jagnięcinę z warzywami.