W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle
magazyn kulinarny Polska 2020 od 12 lat
Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza 'Perła w koronie'. Karminadle są rodzajem kotletów mielonych, a buchty to kluski na parze.
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza "Perła w koronie". Karminadle to rodzaj kotletów mielonych. Nieodłącznym elementem kuchni regionu są także buchty, czyli kluski na parze.
W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski
Pon, 09.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis?
Wt, 10.06 8:20
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
Śr, 11.06 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
Czw, 12.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera
Pt, 13.06 8:40
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół
Pon, 16.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera
Wt, 17.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania?
Śr, 18.06 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy
Czw, 19.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
Ładuję...