Makłowicz w drodze (2/11)

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Morskie wybrzeże Belgii to kolejny punkt na mapie podróży Roberta Makłowicza. Najważniejszym przystankiem na trasie jest Ostenda. Unikatem w skali Morza Północnego jest konny połów krewetek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.

Morskie wybrzeże Belgii to kolejny punkt na mapie podróży Roberta Makłowicza. Najważniejszym przystankiem na trasie jest Ostenda, kurort znany już w XIX wieku, wylansowany przez samego króla Belgów. A unikatem w skali całego Morza Północnego jest konny połów krewetek w Oostduinkerke. Robert kosztuje małży z frytkami, a następnie wyrusza do Yerseke w Holandii. Tam przyrządza małże na tajski i hiszpański sposób.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...