Kuchenne rewolucje (5/13)
W skrócie
W Kawicach, przy drodze prowadzącej z Legnicy do Wrocławia, znajduje się restauracja Paradiso. Prowadzą ją Hieronim i jego żona Halina. Sytuację lokalu pogorszyło ukończenie budowy autostrady.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler przyjmuje zaproszenia kolejnych właścicieli lokali gastronomicznych, którzy potrzebują pomocy. Odwiedza restauracje stojące na krawędzi bankructwa i przejmuje w nich obowiązki szefa. Wykorzystuje swoje doświadczenie w branży i niezawodną intuicję. Próbuje potraw, testuje umiejętności personelu i sprawdza higienę pracy. Potem na dwa dni zamyka lokal i wprowadza poprawki: układa nową kartę, uczy kulinarnych sztuczek i zmienia wystrój wnętrz. Goście ocenią efekty metamorfozy lokalu. Po kilku tygodniach Magda Gessler wraca, by sprawdzić, czy ciężką pracę zwieńczył sukces.
W niewielkich Kawicach, przy drodze krajowej prowadzącej z Legnicy do Wrocławia, znajduje się restauracja Paradiso. Od dwudziestu czterech lat jej właścicielami są małżonkowie, Hieronim i Halina. Jednak wspólną działalność rozpoczęli prawie czterdzieści lat temu, gdy otworzyli swój pierwszy bar w autobusie przystosowanym do prowadzenia gastronomii. Wtedy odnieśli sukces, więc zdecydowali się wybudować prawdziwy lokal. Niestety, tym razem mieli większe problemy ze zdobyciem klientów. Sytuację pogorszyło ukończenie budowy autostrady. Właściciela nie wiedzieli, jak przyciągnąć gości. Zdecydowali się na podświetlane banery, ale pozostawili wystrój oraz menu sprzed dwudziestu lat. W karcie znajdują się więc m.in. kiełbaski, szaszłyki czy kurczaki z rożna. Halina zaczyna myśleć o zamknięciu Paradiso. To odpowiedni moment, by wezwać na pomoc Magdę Gessler.