Makłowicz w podróży: Podróż 38. Niemcy - Bawaria - Bawarski szlak

magazyn kulinarny Polska  b.o.

W skrócie

Polski podróżnik wybiera się na wyprawę po Bawarii. Wyjazd rozpoczyna od Monachium, gdzie zamawia weisswurst - tradycyjną białą kiełbasę. Dalej szlak wiedzie go m.in. do Weltenburga.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Polski podróżnik wybiera się na wyprawę po Bawarii w poszukiwaniu nowych smaków. Swój wyjazd rozpoczyna od Monachium, gdzie zamawia weisswurst - tradycyjną białą kiełbasę. Dalej szlak wiedzie przez naddunajskie miasto z imponującym zamkiem książęcym, w którym osądzono Agnes Bernauer. Kobieta została skazana na śmierć za uprawianie czarnej magii. Słynnej czarownicy dedykowany jest najpopularniejszy lokalny deser - Agnes Bernauer Torte, czyli tort bezowy z masą orzechowo-migdałową nasączony mokką. Kolejnym przystankiem jest Weltenburg, gdzie znajduje się najstarszy klasztor w Bawarii. Miłośnik jedzenia tym razem udaje się do browaru, w którym od wieków warzone jest ciemne piwo według dawnej receptury. Następnie zamawia golonkę peklowaną, polewaną w czasie pieczenia złotym trunkiem. Do tego oczywiście kufel ciemnego piwa. W Ratyzbonie Makłowicz odkrywa dwie kulinarne tajemnice: płucka na kwaśno z bułczanym knedlem oraz buchty z ciasta drożdżowego gotowane na parze polane sosem waniliowym. Podróż kończy we frankońskim Würzburgu nad Menem, w którym zwiedza ogromną winnicę i kosztuje lokalnych win.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...