Makłowicz w podróży: Podróż 36. Korfu - wyspa bukoliczna

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Polski kucharz odwiedza wyspę słynącą z kumkwatów i oliwek. Trzymając się z dala od dużych miast, których na Korfu prawie nie ma, trafia do zatoki pisarzy: Durrella, Millera i Leara.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Polski kucharz odwiedza spokojną wyspę słynącą z kumkwatów i oliwek. Trzymając się z dala od dużych miast, których na Korfu prawie nie ma, trafił do zatoki słynnych pisarzy - Durrella, Millera i Leara. Próbuje tam sofrito, mięsnego przysmaku rodem z Wenecji. Następnie przygotowuje ten specjał samodzielnie, a przepis zdradza telewidzom. Później w rodzinnej wiejskiej tawernie raczy się greckimi przystawkami z ryb i owoców morza, a w niewielkim browarze odkrywa pięć gatunków piwa (w tym jedno rodem z Antyku). Odwiedza także nadmorskie miasteczko, gdzie podczas kościelnego święta kosztuje szaszłyków souvlaki.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...