Makłowicz w podróży: Podróż 36. Korfu - Wyspa homerycka

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz przemierza Korfu razem z Homerem, zaopatrzony w cytaty z 'Odysei'. To na tej wyspie zatrzymał się Odyseusz, kiedy wracał do Itaki. W menu odcinka znalazła się sałatka choriatiki.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz przemierza Korfu razem z Homerem, zaopatrzony w cytaty z "Odysei". To właśnie na tej wyspie zatrzymał się Odyseusz, kiedy wracał do rodzinnej Itaki. Wówczas jednak nazywała się Scheria. Mimo upływu trzech tysięcy lat cytaty wciąż pasują do otoczenia: po morzu pływają śmigłe łodzie, na stołach można znaleźć cytryny i inne owoce, a w gajach rosną drzewa oliwne. Nie brakuje także winnic i beczek pełnych wina. Robert Makłowicz przygotowuje m.in. sałatkę choriatiki, małże zapiekane z kozim serem, spanakopitę (ciasto filo nadziewane szpinakiem i fetą) oraz makaronową pastitsadę z koguta, czy placki keftedes z cukinii.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...