Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt
magazyn kulinarny Polska 2020

Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
W dzisiejszym odcinku poznamy dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą potrawą jest rosolnik, czyli rosyjska odmiana zupy ogórkowej, a drugą prosta frittata z ziołami.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16)
Pt, 16.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17)
Pon, 19.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18)
Wt, 20.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19)
Śr, 21.05 7:40
Kuchnia Jagiellonów: Compendium Ferculorum, czyli pierwsza polska książka kucharska (20)
Czw, 22.05 8:45