Kuchnia Jagiellonów: Boże Narodzenie, czyli bogactwo kuchni, kuchnia bogactwa (22)
magazyn kulinarny Polska 2020
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Kuchnia-Jagiellonow-Krolowa-Jadwiga-i-Kuchnia-Europejskiej-Arystokracji-2020.jpg)
W skrócie
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład.
Oglądaj w telewizji
Wt 9.07 8:35
TVP Historia![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/95.png?v=1572510812)
Wt 9.07 8:40
TVP Historia 2![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/196.png?v=1708428180)
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17)
Wt, 02.07 8:35
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18)
Śr, 03.07 8:45
i 1 późniejsza emisja
Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19)
Czw, 04.07 8:50
i 1 późniejsza emisja
Kuchnia Jagiellonów: Compendium Ferculorum, czyli pierwsza polska książka kucharska (20)
Pt, 05.07 9:00
i 1 późniejsza emisja
Kuchnia Jagiellonów: Wigilia, czyli kuchnia postna: kuchnia polska (21)
Pon, 08.07 8:40
i 1 późniejsza emisja