Makłowicz w podróży: Podróż 42. Morawy - W stronę Śląska

magazyn kulinarny Polska  b.o.

W skrócie

Wizytę w Czechach kucharz rozpoczyna od Moraw. Odwiedza pałac w Kuninie, gdzie częstuje się szaszłykami z polędwicy, kurczaka i boczku. W zamku w Hukvaldach degustuje lokalny przysmak - słodki kołacz.

Oglądaj w telewizji

So 4.01 7:10
TVP Kobietalogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Wizytę w Czechach Robert Makłowicz rozpoczyna od Moraw. Zagląda do miast i miasteczek, m.in. do urokliwego Štramberka. Jak głosi legenda, w XIII w., po odstąpieniu Tatarów, w obozie najeźdźców znaleziono worki z uszami odciętymi chrześcijanom. Na pamiątkę tego epizodu mieszkańcy do dziś wypiekają słodkie uszy. Kucharz odwiedza też pałac w Kuninie, gdzie częstuje się szaszłykami z polędwicy, kurczaka i boczku. Później w zamku w Hukvaldach degustuje lokalny przysmak - słodki kołacz z nadzieniem owocowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...