Szokujące potrawy (3/6)
W skrócie
Jarosław Nowak dociera do Wietnamu. Na początek próbuje suszonych larw pszczelich, potrawki z żuka i czarnych kurczaków, które są podawane w puszcze po napoju. Następnie sięga po curry z żabich udek.
Oglądaj w telewizji
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Jarosław Nowak dociera do Wietnamu. Na początek próbuje suszonych larw pszczelich, potrawki z żuka i czarnych kurczaków, które są podawane w puszcze po napoju gazowanym. Następnie sięga po curry z żabich udek, a także popularną w tym regionie zupę z kaczej krwi. Prowadzący dowiaduje się również, jak ekstremalne potrawy stały się normą. Kulinarne tradycje Wietnamu zaskakują, ale kuchnia tego kraju jest tak naprawdę związana z jego historią i bogactwem naturalnym.