Szokujące potrawy (1/6)
W skrócie
Jarek odwiedza Iquitos - położne nad Amazonką miasto, gdzie nie prowadzi żadna droga. Na targu można kupić żółwie, krokodyle, ryby czy robaki. Handlarze sprzedają też magiczne zioła i mikstury.
Oglądaj w telewizji
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Jarek Nowak poszukuje szokujących potraw w Peru. Odwiedza Iquitos - położne nad Amazonką miasto, do którego nie prowadzi żadna droga lądowa. Poszukując ekstremalnych doznań smakowych, dociera na targ. Można tam kupić produkty pochodzące prosto z dżungli, takie jak żółwie, krokodyle, ryby czy robaki. Handlarze sprzedają też magiczne zioła i niezwykłe mikstury, mogące wyleczyć najróżniejsze przypadłości. Później prowadzący składa wizytę plemieniu żywiącemu się małpami, żółwiami, jajami, jelitami z zawartością oraz ostrą zupą z ryby karaczama.