Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (8/13)
W skrócie
Przeciętnie Polak kupuje rocznie 1,2 kg przypraw. Nie tylko poprawiają one smak, ale mają działanie bakterio- i grzybobójcze. Prowadząca sprawdzi ich jakość. Przyjrzy się też tarkom i obieraczkom.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka będzie wszędzie tam, gdzie się produkuje, fabrykuje, uprawia i... oszukuje. Zwiedzi zaplecza kuchni i sklepowe magazyny. Prześledzi, co dzieje się na taśmie produkcyjnej i na polu uprawnym. Na własnej skórze przetestuje szorty z koenzymem Q10, połknie magiczne suplementy i tygodniami będzie piła sok z buraków. Wyhoduje pleśń na chlebie i bakterie w jogurcie. Ubrudzi tonę koszulek, tylko po to, aby wybrać najlepszy proszek do prania. Wypróbuje także ręczniki na mokrych ciałach polskich pływaków. Katarzyna Bosacka odpowie również na pytania, które najczęściej zadają widzowie.
Przeciętny Polak kupuje rocznie aż 1,2 kilograma przypraw. Nie tylko poprawiają one smak potraw, ale mają działanie bakterio- i grzybobójcze, dlatego w czasach, gdy nie było lodówek, były w cenie. Kasia Bosacka sprawdzi, ile jest pieprzu w pieprzu, a ile cennych składników w mieszankach. W "Wiem, co kupuję" będą gadżety kuchenne dla każdej pani domu. Widzowie dowiedzą się m.in., na czym najlepiej zetrzeć jabłka czy ziemniaki. Prowadząca zdradzi też, czy kształt obieraczki do warzyw i owoców ma znaczenie. Ich skuteczność sprawdzą nieustraszeni mężczyźni. Widzowie zobaczą, czym otworzyć konserwy, by nie pociąć rąk.