Ewa gotuje (353)
W skrócie
Gospodyni zdradzi przepisy na potrawy z chińskim akcentem. Do rosołu doda sos sojowy. W ramach drugiego dania przyrządzi rybę po kantoński. Marynowanego w soli i imbirze dorsza ugotuje na parze.
Oglądaj w telewizji
Opis
Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak pięknie nakryć stół. Jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.
Ze względu na widoczną wśród Polaków fascynacją kulturą Wschodu Ewa postanowiła przyrządzić dania z chińskim akcentem. Do tradycyjnego polskiego rosołu doda sos sojowy. Zupę zaserwuje na dwa sposoby: z makaronem, marchewką i pietruszką i na chińską modłę, czyli z makaronem ryżowym, kolendrą, papryczką chili i cytryną. W ramach drugiego dania Ewa zaserwuje rybę po kantoński. Marynowanego w soli i imbirze dorsza ugotuje na parze, a potem poda w towarzystwie ryżu cytrynowego i sałatki z ogórków. Na deser będą gofry z mleczkiem kokosowym i ananasem.