Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby

W skrócie
Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Przyrządza kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze oraz forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Wieprzowina jest obecna na krajowych stołach od tysiąca lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się m.in. w kronikach Galla Anonima. Kucharz przygotowuje kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze z sałatką z pieczonych buraków, a także to forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej z papryka i ogórkami kiszonymi. Pokazuje także przepis na duszone w winie, a następnie opiekane żeberka, podane z sałatką z pieczonych bakłażanów.