Kuchenne rewolucje: Pirat, Olsztyn (5)

program rozrywkowy Polska 2017  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Jan zdecydował przekazać synowi Andrzejowi rodzinną firmę. Ten nie zmienił wyglądu ani menu, w którym gościom oferowane są m.in. placek piracki czy golonka. Lokal nie przynosi zysków.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Magda Gessler od siedmiu lat z sukcesem przeprowadza metamorfozy polskich restauracji. Przemianę przechodzi nie tylko sam lokal, ale też menu i wystrój. Ekspertka tworzy nowe smaki, łączy tradycyjne i lokalne potrawy z nowoczesnością. Widzowie poznają kolejne przepisy oraz kulinarne ciekawostki, które pozwolą im uzyskać lepszy smak dań. Jednak by rewolucja odniosła sukces, zmienić muszą się przede wszystkim właściciele, ich stosunek do pracy, pracowników, biznesu, wreszcie siebie nawzajem. Magda Gessler zetknie się m.in. z problemami w relacjach rodzinnych, kłótniami między właścicielami, nieuczciwymi pracownikami, oszczędzaniem na jakości produktów spożywczych, nieprzemyślanymi decyzjami, zbyt dużymi kredytami, brakiem pomysłu na biznes.

Restauracja Pirat z Olsztyna to rodzinny biznes, którego początki sięgają 1989 roku. Prawie trzydzieści lat temu pan Jan został właścicielem działki położonej nad jeziorem. Otworzył tam punkt gastronomiczny, mieszczący się w wagonie kolejowym. W ten sposób zaczął budować rodzinne imperium. Wkrótce, dzięki determinacji pana Jana, wagon zamienił się w pełnoprawny lokal, hotel oraz spa z basenem. Kiedy syn właściciela, Andrzej, sam został ojcem, postanowił, że czas zmienić ówczesny styl zarządzania. Doszło do konfliktu charakterów, po którym Andrzej wyprowadził się z rodziną do Gdańska. Jednak ostatnio pan Jan zdecydował przekazać synowi rodzinną firmę. Ten nie zmienił wyglądu ani menu, w którym gościom oferowane są m.in. placek piracki, golonka czy ryby przygotowane z mrożonek. Lokal nie przynosi zysków, a wysiłki Andrzeja, by poprawić sytuację, są bezowocne. Właściciel prosi o pomoc Magdę Gessler.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...