Podróże z historią: Słodki smak historii (46)
W skrócie
Radosław Kotarski odkrywa, że do stworzenia pradawnego miodu pitnego potrzeba ogromnej pracy. Pszczoły zamieniają nektar na słodki miód. Następnie za sprawą drożdży przeprowadza się fermentację.
Oglądaj w telewizji
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski odkrywa, że do stworzenia pradawnego miodu pitnego potrzeba ogromnej pracy. Pszczoły rzetelnie zamieniają nektar na słodki miód. Następnie do pracy zabiera się miodosytnik, który nie może zmarnować ani grama słodkiego produktu. Za sprawą drożdży przeprowadza się fermentację, na koniec bednarz szykuje dobrą dębową beczkę do właściwego i tradycyjnego leżakowania miodu pitnego. Dopiero wtedy można raczyć się najbardziej charakterystycznym smakiem dla historii Polski.