Podróże z historią: Słodki smak historii (46)

serial dokumentalny Polska 2017  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Radosław Kotarski odkrywa, że do stworzenia pradawnego miodu pitnego potrzeba ogromnej pracy. Pszczoły zamieniają nektar na słodki miód. Następnie za sprawą drożdży przeprowadza się fermentację.

Oglądaj w telewizji

Czw 2.01 6:10
TVP Dokumentlogo

Opis

Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.

W tym odcinku

Radosław Kotarski odkrywa, że do stworzenia pradawnego miodu pitnego potrzeba ogromnej pracy. Pszczoły rzetelnie zamieniają nektar na słodki miód. Następnie do pracy zabiera się miodosytnik, który nie może zmarnować ani grama słodkiego produktu. Za sprawą drożdży przeprowadza się fermentację, na koniec bednarz szykuje dobrą dębową beczkę do właściwego i tradycyjnego leżakowania miodu pitnego. Dopiero wtedy można raczyć się najbardziej charakterystycznym smakiem dla historii Polski.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...