Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)
serial dokumentalny Polska 2016
W skrócie
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.
Oglądaj w telewizji
Pt 14.11 7:40
TVP Kultura
Pt 14.11 7:55
TVP Kultura 2
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.
Twórcy
Zobacz także
Podróże z historią: Łódź filmowa (38)
So, 08.11 0:50
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Burzliwe dzieje Kresów (30)
Pon, 10.11 7:40
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Reguły templariuszy (39)
Wt, 11.11 0:35
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Żuławska depresja (40)
Wt, 11.11 3:45
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: 11 listopada - Dzień Niepodległości (53)
Wt, 11.11 7:30
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Atomowa tajemnica (37)
Śr, 12.11 4:25
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Wśród Hucułów (31)
Śr, 12.11 7:35
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Krótka historia brudu (41)
Czw, 13.11 0:20
Podróże z historią: Jak powstaje papier? (36)
Czw, 13.11 3:45
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Białe złoto (34)
Czw, 13.11 4:25
i 2 późniejsze emisje