Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)
serial dokumentalny Polska 2016

W skrócie
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.
Oglądaj w telewizji
Czw 17.04 7:30
TVP Kultura
Czw 17.04 7:35
TVP Kultura 2
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.
Twórcy
Zobacz także
Podróże z historią: Czarne złoto (44)
Śr, 16.04 0:55
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Owczym pędem (23)
Śr, 16.04 3:45
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Historia wśród fal (22)
Śr, 16.04 4:20
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Dwie twarze Galicji (32)
Śr, 16.04 7:45
i 2 późniejsze emisje
Podróże z historią: Kruchy skarb (45)
Czw, 17.04 1:00
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Łódź filmowa (38)
Czw, 17.04 3:45
Podróże z historią: Najdalsze zakątki dawnej Polski (29)
Czw, 17.04 4:20
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Słodki smak historii (46)
Pt, 18.04 0:50
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Śladem wikingów
Pt, 18.04 7:20
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Bursztynowym szlakiem (25)
Pt, 18.04 7:25
i 6 późniejszych emisji