Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)
serial dokumentalny Polska 2016
W skrócie
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.
Twórcy
Zobacz także
Podróże z historią: Piękno wykute w stali (13)
Wt, 30.04 4:05
Podróże z historią: Gorączka srebra (14)
Wt, 30.04 4:40
Podróże z historią: Skarb polskich pól (47)
Wt, 30.04 5:20
i 3 późniejsze emisje
Podróże z historią: Jak zostać husarzem? (2)
Wt, 30.04 11:00
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Latarnie polskiego wybrzeża (1)
Śr, 01.05 4:20
Podróże z historią: Radek wstępuje do zakonu (18)
Śr, 01.05 4:53
Podróże z historią: Zamek czy lepianka - dylematy średniowiecza (8)
Śr, 01.05 5:00
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Śląsk nieoczywisty (48)
Śr, 01.05 5:25
Podróże z historią: Na straży Gdańska (3)
Czw, 02.05 4:28
Podróże z historią: Żuławska depresja (40)
Czw, 02.05 5:05