Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)
serial dokumentalny Polska 2016
W skrócie
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.
Oglądaj w telewizji
Śr 12.02 1:35
TVP Dokument
Śr 12.02 6:15
TVP Dokument
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.
Twórcy
Zobacz także
Podróże z historią: Zamek czy lepianka - dylematy średniowiecza (8)
Śr, 05.02 7:35
i 3 późniejsze emisje
Podróże z historią: Turniej o róg królowej (15)
Śr, 05.02 13:25
Podróże z historią: Jedyne takie miasto (27)
Czw, 06.02 1:35
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Na straży Gdańska (3)
Czw, 06.02 4:41
Podróże z historią: Jak zostać husarzem? (2)
Czw, 06.02 5:15
i 2 późniejsze emisje
Podróże z historią: Winne tajemnice (7)
Czw, 06.02 7:30
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Kulisy dawnych podróży (28)
Pt, 07.02 1:25
i 3 późniejsze emisje
Podróże z historią: Owczym pędem (23)
Pt, 07.02 4:40
Podróże z historią: Na torach historii (19)
Pt, 07.02 5:15
Podróże z historią: Tarcza ukryta w górach (21)
Pt, 07.02 7:35
i 2 późniejsze emisje