Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)
serial dokumentalny Polska 2016
W skrócie
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.
Oglądaj w telewizji
So 5.04 0:40
TVP Dokument
So 5.04 6:20
TVP Dokument
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.
Twórcy
Zobacz także
Podróże z historią: Białe złoto (34)
Nd, 23.03 21:45
Podróże z historią: Tarcza ukryta w górach (21)
Pon, 24.03 6:10
Podróże z historią: Owczym pędem (23)
Pon, 24.03 7:20
i 4 późniejsze emisje
Podróże z historią: Historia wśród fal (22)
Wt, 25.03 0:35
i 3 późniejsze emisje
Podróże z historią: Kruchy skarb (45)
Wt, 25.03 7:15
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Kulisy dawnych podróży (28)
Wt, 25.03 7:20
i 6 późniejszych emisji
Podróże z historią: Jak zostać husarzem? (2)
Śr, 26.03 7:05
Podróże z historią: Reguły templariuszy (39)
Śr, 26.03 7:10
i 2 późniejsze emisje
Podróże z historią: W świecie Łemków (24)
Czw, 27.03 0:35
i 3 późniejsze emisje
Podróże z historią: Żuławska depresja (40)
Czw, 27.03 3:44
i 1 późniejsza emisja