Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)
serial dokumentalny Polska 2016
W skrócie
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.
Oglądaj w telewizji
So 7.06 10:25
TVP Historia 2
Śr 11.06 8:00
TVP Kultura 2
Czw 12.06 7:45
TVP Kultura
Czw 12.06 8:00
TVP Kultura 2
Opis
Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.
W tym odcinku
Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.
Twórcy
Zobacz także
Podróże z historią: Prezydenckie siedziby (12)
So, 31.05 2:14
Podróże z historią: Wśród Hucułów (31)
So, 31.05 10:20
i 2 późniejsze emisje
Podróże z historią: Na straży Gdańska (3)
So, 31.05 11:20
i 4 późniejsze emisje
Podróże z historią: Piękno wykute w stali (13)
So, 31.05 21:40
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Dwie twarze Galicji (32)
Nd, 01.06 10:20
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Bursztynowym szlakiem (25)
Pon, 02.06 7:25
i 1 późniejsza emisja
Podróże z historią: Jak powstała Polska? (20)
Wt, 03.06 3:45
Podróże z historią: Tarcza ukryta w górach (21)
Wt, 03.06 4:20
Podróże z historią: Jak zostać husarzem? (2)
Wt, 03.06 4:50
i 3 późniejsze emisje
Podróże z historią: Jedyne takie miasto (27)
Wt, 03.06 7:10
i 7 późniejszych emisji