Ugotowani (2/15)
W skrócie
Czworo mieszkańców Krakowa zaprezentuje swoje dania: 'Chick'n'roll', 'Egzotyka na zimno' czy 'Senne marzenie aszkenazyjskiego rybaka'. Uczestnicy rywalizacji wzajemnie ocenią swoje pomysły.
Oglądaj w telewizji
Opis
Do kulinarnej rywalizacji w każdym odcinku staje czworo uczestników. Ich zadaniem jest przygotowanie kolacji. Przy jednym stole zasiadają osoby mające różne zainteresowania i zawody. Łączy je pasja gotowania. Umiejętności gospodarza oceniają jego rywale. Oprócz walorów smakowych przystawki, dania głównego i deseru liczy się pomysłowość. Punktowane są między innymi niebanalne nakrycie stołu, dodatkowe atrakcje wieczoru i atmosfera spotkania. Suma przyznanych przez konkurentów punktów zadecyduje o wygranej, którą jest 5 tys. złotych.
Czworo mieszkańców Krakowa wcieli się w rolę kucharzy i gospodarzy wieczoru. Będą to: pracowniczka firmy zajmującej się dystrybucją kawy, właściciel butiku rowerowego, pracownik agencji reklamowej i właścicielka cukierni. Zaprezentują oni oryginalne przepisy na dania kryjące się pod nazwami: "Chick'n'roll", "Łopatka z wolnobiegu" "Egzotyka na zimno" i "Senne marzenie aszkenazyjskiego rybaka".