Wiem, co jem (5/16)
W skrócie
Prawdziwą czekoladę robi się z ziarna kakaowego z dodatkiem cukru, a skład większości zawiera wiele więcej składników. Prowadząca zastanawia się, jak wybrać naprawdę dobrą czekoladę.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka przegląda półki z żywnością zarówno w mniejszych sklepach, jak i w supermarketach. Prowadząca podpowiada, jak wybrać zdrowe produkty w dobrej cenie. Bezlitośnie obnaża chwyty speców od marketingu i uczy nas, jak możemy ich uniknąć.
Dla wielu osób życie bez czekolady nie miałoby sensu. Prawdziwą czekoladę robi się z ziarna kakaowego z niewielkim dodatkiem cukru, a skład większości tabliczek tego przysmaku oferowanego w sklepach zawiera wiele więcej składników. Prowadząca zastanawia się, jak wybrać naprawdę dobrą czekoladę i jak odróżnić wartościowy produkt od czegoś, co przypomina go tylko z nazwy. Dowiemy się także, jaki jest status białej czekolady i czy ten uwielbiany przez wielu ludzi smakołyk jest zdrowy.