Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na biwaku

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Miłośnik dobrej kuchni Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Kurojady, gdzie przygotuje kilka potraw na świeżym powietrzu. Pierwszą propozycją będzie smaczna zupa z pstrągów i borowików.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Kurojady, gdzie przygotuje kilka potraw na świeżym powietrzu. Pierwszą propozycją będzie zupa z pstrągów i borowików. Większość potrzebnych składników można znaleźć w pobliskich lasach i przepływającej nieopodal rzece Wel. Do przygotowania tej potrawy prowadzący wykorzysta prąd z leśnego młyna przerobionego na ekologiczną elektrownię wodną. Karol Okrasa zaprezentuje także nowy przepis na fasolkę po bretońsku. Przygotowana w kociołku nad ogniskiem kiełbasa zapachnie imbirem, cytryną i świeżą kolendrą. Prowadzący upiecze także pstrąga na kamieniu i poda go z boczkiem oraz cytryną.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...