Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa pokaże, jak przygotować słodkie przekąski bez grama cukru i soli. W jego menu zagoszczą: czekoladowe trufle, dyniowo-orzechowe ciasto oraz warzywno-owocowa sałatka z kurczaka.

Oglądaj w telewizji

Wt 14.05 19:15
TVP Rozrywkalogo
Śr 15.05 8:20
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Cukier jest dość tanim produktem spożywczym. Jeszcze w XVII i XVIII wieku był ekskluzywnym towarem nierzadko zamykanym na kluczyk w domowych gablotach. Współcześnie obficie słodzimy napoje, dodajemy go do ciast, słonych wyrobów, a nawet chleba czy wędlin i sera. Karol Okrasa pokaże widzom, jak przygotować słodkie przekąski bez grama cukru i soli. W jego menu zagoszczą: czekoladowe trufle, dyniowo-orzechowe ciasto oraz warzywno-owocowa sałatka z kurczaka.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...