Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza

magazyn kulinarny Polska 2024  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Tematem odcinka są sosy z ziół, pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdzie się zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego.

Oglądaj w telewizji

So 4.05 7:30
TVP HDlogo
Śr 8.05 14:50
TVP Kobietalogo
Czw 9.05 18:40
TVP Rozrywkalogo
Pt 10.05 7:45
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdą się: zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego, pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu, a także pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...