Podróże kulinarne Roberta Makłowicza: Smak Lotaryngii
W skrócie
Robert Makłowicz odkrywa smaki Lotaryngii. W Nancy, znanym z pobytu Stanisława Leszczyńskiego, przygotowuje wyśmienity quiche, czyli zapiekane ciasto z wyjątkowym nadzieniem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Cykl kulinarny prezentujący zarówno tradycyjne jak i wyszukane potrawy kuchni polskiej oraz światowej. Wszystkie dania przygotowane są w malowniczych, naturalnych plenerach.
Robert Makłowicz odkrywa przed widzami smaki Lotaryngii. Swoją wędrówkę rozpoczyna od wizyty na Place Stanislas w Nancy, gdzie znajduje się pomnik polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. W jego okolicy gotuje wyśmienite regionalne danie, quiche, czyli zapiekane w specjalnej formie ciasto z wyjątkowym nadzieniem. Po skosztowaniu tego specjału udaje się na miejscowe targowisko, gdzie na stoisku z warzywami kupuje wielką dynię. Przygotowuje z niej kolejną potrawę - zupę krem.