Kuchnia z Okrasą: PRL w kuchni, czyli co nam zostało z tamtych lat (21)
W skrócie
Karol Okrasa przygotowuje potrawy z czasów PRL: bryzol z polędwicy wołowej z sadzonym jajem przepiórczym i puree z kalafiora z twarogiem oraz sznycel ministerski.
Oglądaj w telewizji
Opis
Szef kuchni Karol Okrasa na oczach widzów przyrządza najróżniejsze potrawy. Podczas zakupów wybiera odpowiednie produkty i informuje widzów o ich walorach smakowych i wartościach odżywczych. W przygotowywaniu dań pomaga mu zawsze zaproszony do programu gość. Gdy pyszności są już gotowe, trafiają na pięknie przystrojony stół. Przy okazji widzowie poznają ciekawe przepisy kulinarne oraz zasady zdrowego żywienia i dietetyki.
PRL-owską gastronomię symbolizuje bar mleczy z filmu "Miś". Dziś jednak - w dobie rozkwitu kuchni polskiej - wracamy do kuchni z tamtych czasów. W programie Karol Okrasa przygotowuje bryzol z polędwicy wołowej z sadzonym jajem przepiórczym i puree z kalafiora doprawionego twarogiem i okrasą w sosie własnym. Drugie danie, jakie przyrządzi, to sznycel ministerski z omletem biszkoptowym nadziewanym pieczarkami i cebulą z sosem koperkowym.