Kuroniowie rozgryzają (11)
W skrócie
Jan i Jakub Kuroń prezentują dania związane ze znanymi postaciami i wydarzeniami. Dowiemy się co kryje się za nazwami potraw.
Oglądaj w telewizji
Opis
Jan Kuroń i Jakub Kuroń przedstawiają dania kuchni europejskiej, a konkretnie przepisy związane ze znanymi postaciami i wydarzeniami z historii Starego Kontynentu. Dzięki wiedzy obu prowadzących widzowie poznają ulubione potrawy artystów i polityków. Dowiedzą się, jakie dania powstały specjalnie dla Nelsona i Pawłowej, co jedzono w czasach Ojca Chrzestnego, Ani z Zielonego Wzgórza i Wojaka Szwejka. Bracia Kuroniowie rozszyfrują też tajemnice, kryjące się za nazwami najsłynniejszych potraw świata takimi jak: wołowina Esterhazy, Boeuf Stroganow, kotlety Pożarskiego, Tournedos a la Rossini, lody Melba, gruszki Piękna Helena i in.