Smak tradycji: Wielki Tydzień

program pod red. Ewy Lewandowskiej  b.o.

W skrócie

Hanna Szymanderska i Marek Zając opowiadają o zwyczajach związanych ze świętami. Dowiemy się m.in. gdzie powstają najpiękniejsze palmy wielkanocne i na czym polegał pogrzeb żuru i śledzia.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program kulturalno-kulinarny objaśniający symbolikę związaną ze świętami kalendarza katolickiego. Okazuje się, że niektóre ze zwyczajów wzięły swój początek z prasłowiańskich obrzędów, inne zaś zakorzenione były w polskiej kulturze ludowej.

Hanna Szymanderska i Marek Zając opowiadają widzom o zwyczajach związanych ze świętami Wielkiej Nocy. Dowiemy się m.in. gdzie w Polsce powstają najpiękniejsze palmy wielkanocne, na czym polegał pogrzeb żuru i śledzia, który odprawiano w Wielki Piątek, poznamy również dawne techniki zdobienia pisanek.

Ładuję...