Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont: Stolica Piemontu

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz w najstarszej w Turynie Caffe San Carlo próbuje zabajone i biszkoptów savoiardi. Na Piazza San Carlo przygotowuje makaron z sosem piemonckim i orzechami laskowymi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz jedzie do stolicy Piemontu, Turynu. Odwiedza najstarszą w mieście kawiarnię - niezwykle elegancką Caffe San Carlo. W pięknym stylowym wnętrzu ma okazję skosztować zabajone i biszkoptów savoiardi. Na Piazza della Consolta działa od XVIII wieku kawiarnia Il Bicerin. Podaje się tutaj tradycyjny piemoncki napój: kawę espresso, gorącą czekoladę i słodką śmietankę, które nalewane są warstwami do kieliszka. Przy Via Milano mieści się z kolei największy targ. Robert podziwia na straganach solone sardele, wędliny i sery. Na Piazza San Carlo pod pomnikiem konnym księcia Emanuela Filiberta kucharz przygotowuje miejscowy specjał: makaron cienkie wstążki z sosem piemonckim i orzechami laskowymi.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...