Makłowicz w podróży: Podróż 10. Szkocja - Hebrydy i okolice

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W czasie podróży po północno-zachodniej Szkocji Robert Makłowicz zatrzymuje się na szkockie śniadanie nad jeziorem Loch Carron. Potem przyrządza małże z dodatkiem miejscowej whisky.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W czasie podróży po północno-zachodniej Szkocji kucharz z Krakowa zatrzymuje się na typowe szkockie śniadanie w dawnym domu zawiadowcy stacji kolejowej nad jeziorem Loch Carron. Z jednym z miejscowych rybaków Makłowicz wypływa na połów małży św. Jakuba. Złowione przegrzebki przyrządza z dodatkiem miejscowej whisky. Odwiedza tam także przydomową wędzarnię ryb. Z portu podróżnik wyrusza na wyspę Skye, położoną w archipelagu Hebryd. Mieszkańcy wyspy wciąż używają dawnego języka Szkotów, tzw. języka gaelickiego szkockiego.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...