Korporacyjna żywność
(Food, Inc.)

W skrócie
Każdego dnia do restauracji, supermarketów i centrów dostarczane są miliardy ton towaru. Czy ekologiczne rolnictwo ma jeszcze sens?
Oglądaj w telewizji
Opis
Współczesny przemysł żywieniowy przynosi ogromne zyski. Każdego dnia do milionów restauracji, supermarketów i centrów handlowych na całym świecie dostarczane są miliardy ton towaru. W biznesie tym nie ma miejsca na sentymenty. Liczy się tylko odpowiednio wysoki przychód. Zwierzęta hodowlane żyją w tragicznych warunkach, a normy sanitarne są coraz częściej normami jedynie z nazwy. Potężne sieci narzucają hodowcom, dostawcom i konsumentom swoje reguły działania. Twórcy dokumentu zastanawiają się, możliwa jest zmiana tego stanu rzeczy i czy w XXI wieku ekologiczne rolnictwo, nastawione głównie na jakość produktu, ma jeszcze sens istnienia. Film w reżyserii laureata nagrody Emmy Roberta Kennera, odsłaniajcy kulisy funkcjonowania amerykańskiego przemysłu żywieniowego, wzbudził wiele kontrowersji i zapoczątkował w USA wielką dyskusję społeczną nad jakością żywności. Dokument otrzymał nominację do Oscara. Był także wielokrotnie nagradzany m.in. przez Gildię Amerykańskich Reżyserów.