W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie

W skrócie
Siły armii koronnej, litewskiej i kozackiej zatrzymały marsz wojsk osmańskich na zachód. Wydarzenie to, będące jedną z największych kampanii XVII wieku, zaangażowało około 200 tysięcy uczestników.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Połączone siły armii koronnej, litewskiej i kozackiej zdołały zatrzymać marsz wojsk osmańskich na zachód. Wydarzenie to, będące jedną z największych kampanii XVII wieku, zaangażowało około 200 tysięcy uczestników. Mimo że bitwa trwała ponad miesiąc, jej wynik przyczynił się do skrócenia działań wojennych. Specyfika życia zarówno obleganych, jak i oblegających często sprowadzała się do wyzwań związanych z zaopatrzeniem walczących w żywność.