Martin Yan i wszystkie smaki Azji (1/8)
(Martin Yan's Asian Favorites)
W skrócie
Kucharz zacznie od karmelizowanego makaronu z Tajlandii. Następnie serwuje malezyjski makaron z głową ryby z marynowanymi warzywami. Zainspirowany podróżą do Singapuru, poda stir-fried noodles.
Oglądaj w telewizji

Opis
Legendarny szef kuchni, Martin Yan, od ponad 20 lat przemierza Azję, odkrywając kulinarne sekrety i ucząc się sztuczek od lokalnych mistrzów. W swojej kuchni łączy doświadczenie z charakterystycznym stylem gotowania, by tworzyć dania inspirowane ludźmi, smakami i miejscami, które napotkał na swojej drodze.
W tym odcinku
Podczas gotowania prowadzący skupia się na klasycznym azjatyckim składniku wielu potraw, czyli na makaronie. Istnieje bardzo wiele jego odmian, wytwarzanych z różnych rodzajów mąki. Gospodarz programu rozpoczyna przygotowania od chrupiącego karmelizowanego makaronu z Tajlandii, wspominając posiłki spożywane w przydrożnych knajpkach. Następnie serwuje miskę malezyjskiego makaronu z głową ryby o kwaśnym smaku z marynowanymi warzywami. Zainspirowany podróżą do Singapuru, Martin Yan przygotowuje stir-fried noodles w autorskiej wersji, nawiązując do tradycyjnego char kway teow.